Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

29.4.03

Meer zoekgedrag

Traffic Builders en OneStat.com maakten vanmiddag hun zoekgedragbevindingen bekend: volgens hen zoeken de meeste mensen met twee termen. Meer over dit onderzoek vindt u op de site van Traffic Builders.
[Bron: Adfo Web]

Anoniem @ 21:20 | link |

Vriendelijke lettertypes
Vindt u ook dat uw tekst in Arial zo karakterloos overkomt? Probeer dan eens een ander lettertype, bijvoorbeeld Humanist. Dit lettertype behoort, net als Arial, tot de schreefloze types: ze hebben geen haakjes en dwarsstreepjes aan de uiteinden van de letters. Het verschil tussen de twee zit hem in de lijndikte van de letters. Bij Arial is die overal gelijk. Bij Humanist zit er een verschil in die dikte. Kijk maar eens naar het rondje van de ‘g’. Daar waar het rondje de stok raakt, is de lijn een stuk dunner.



Deze variatie in lijndikte geeft uw tekst een vriendelijker uiterlijk, zonder meteen te vervallen in de verplichte lolligheid van Comic Sans. Andere voorbeelden van vriendelijke lettertypes zijn Gill Sans, Trebuchet, Lucida Sans en Optima. Meer informatie over lettertypes vindt u in dit uitgebreide overzicht en op De Lijst, de website voor digitale bouwvakkers.


Anoniem @ 12:11 | link |

Zoekgedrag van Nederlanders

Checkit en R&M Interactive onderzoeken jaarlijks het zoekgedrag van de Nederlander. Hoe zoekt hij informatie via zoekmachines? En wanneer klikt hij door op een site die als zoekresultaat wordt vermeld? Handige informatie als u uw site wilt optimaliseren voor zoekmachines!

Zo blijkt dat veel mensen zoeken met twee of meerdere termen tegelijk. Dat betekent dat het slim is om niet alleen losse woorden op te nemen als keywords in uw site, maar ook korte 'zoekzinnetjes'. Veel mensen klikken door op een zoekresultaat als de zoektermen in de titel van de pagina voorkomen. Stel de titels van uw pagina's daarom zorgvuldig samen! Veel bruikbare informatie over het optimaliseren van uw site vind u op Spider Food.

De details van het onderzoek vindt u op de site van R&M.

Anoniem @ 09:42 | link |

Wetenschappelijk beter dan commercieel?

Volgens de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep wel. Het woord ‘marktaandeel’ staat vanaf nu op de lijst met verboden woorden. Volgens de Raad roept dit woord commerciële gevoelens op en dat wil de Publieke Omroep nu juist voorkomen. Voorstel is om het woord te vervangen door ‘kijktijdaandeel’. Klinkt lekker wetenschappelijk en vaag. Zijn alle inspanningen om jargon te vermijden dan tevergeefs geweest? Moeten we dan toch weer terug naar jargon en wetenschappelijke formuleringen? De tijd zal het leren…

Marleen @ 09:25 | link |

28.4.03

Bedrijfslog zorgt voor persoonlijk contact

Steeds meer bedrijven starten een weblog op de bedrijfssite. Hoewel je met een weblog geen markertinginstrument in handen hebt, zorgt het wel voor persoonlijk contact met de klant. Het geeft een bedrijf smoel. Dat schrijft Richard Karpinski. Zoek enkele enthousiaste medewerkers met kennis van zaken is tip 1 voor de starters. Belangrijk is verder om eerlijk, spontaan en waarheidsgetrouw te zijn, maar dat is allemaal wat al te evident als aanbeveling. Bron: damslog

Anoniem @ 23:15 | link |

Zuidwester ideaal voor Startpagina.nl

Je kunt nooit teveel weten over het bezoek aan je website, moeten ze hebben gedacht bij het Econometrisch Instituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit instituut onderzocht de relatie tussen het bezoek aan Startpagina.nl en het weer. Conclusie: liever regen dan zonneschijn. Logisch natuurlijk. Want stel je voor dat we bij tropische temperaturen en masse op onze broeiende zolderkamertjes naar Startpagina zouden surfen...dat zou pas opzienbarend zijn!
[Bron: Adformatie.nl]

Anoniem @ 22:00 | link |

Hoezo daar zijn we te oud voor?

Niet alleen jongeren gebruiken het internet om met hun leeftijdgenoten in contact te komen. Ook 50-plussers hebben het medium ontdekt om te kunnen chatten en mailen met bekenden en onbekenden. Ook plaatsen zij, vaker dan jongeren, mini-advertenties op het web. Dat blijkt uit het jaarverslag 2002 van SeniorWeb. De website werd vorig jaar ruim 350.000 keer per maand door senioren bezocht. Een jaar eerder was dit nog 230.000 bezoekers per maand. Ook de 50-plusser maakt dus optimaal gebruik van de nieuwe media.

Marleen @ 20:33 | link |

25.4.03

Woordblind
Lysdectici zouden gebaat zijn met 'een pen die lezen ken'. Dat wil zeggen: in de pen zit een microcomputer die tekst omzet in gesproken woord. Dat meldt de site van het maandblad Psychologie. De pen helpt woordblinden bij het lezen van een tekst en geeft ze meer zelfvertrouwen. Laatst las ik in de NRC een stelling bij een proefschrift: degene die het woord dyslectisch bedacht, had er zelf geen last van.

Anoniem @ 23:31 | link |

23.4.03

Na RSI nu ook PPMT
Uit onderzoek van Yahoo is gebleken dat e-mail een grote stressveroorzaker is. Naast RSI-gevaar hebben computergebruikers nu ook te kampen met PPMT, oftewel Pre- en Post-Mail Tension. PPMT uit zich in gespannenheid vóór en na het zenden of ontvangen van e-mail. PPMT wordt veroorzaakt door e-mails die verkeerd worden begrepen en door de angst dat privé-berichten onder de ogen van verkeerde mensen komen. Het gevoel van "Big brother is watching me and trying to get me."

Vooral mensen die veel flirten via e-mail hebben last van PPMT. Het gevolg is dat zij vaak last hebben van concentratiestoornissen. Maar of dat nou door de e-mail of de vlinders komt, is niet uit het onderzoek gebleken. Gelukkig heeft Yahoo voor ernstige PPMT-slachtoffers een aantal tips op een rij gezet om PPMT te helpen voorkomen.

Marleen @ 10:29 | link |

17.4.03

J: Kwor vrkcht, vrmoord & sta dag 3 op?

Na het evangelie per sms is er nu ook evangelie in sms: twee Noren hebben het evangelie van Marcus vertaald in Noorse sms-taal...
[Bron: Onze Taal]

Anoniem @ 22:34 | link |

15.4.03

Gaaaaaaaaaaaaaaaap

Een Zimbabwaan heeft het wereldrecord van de langste toespraak gevestigd door meer dan 26 uur lang te speechen. De toeschouwers die in een donkere schouwburg in Harare naar Jonah Mungoshi luisterden, gaven de bankbediende een hartelijk applaus en moedigden hem aan toen hij de grens van 26 uur overschreed. De toespraak werd om de acht uur gedurende een kwartier onderbroken.
[Bron: Nu.nl]

Marleen @ 20:56 | link |

14.4.03

Lachverbod in de lift

Op de Filippijnen is een algemeen lach-, spreek- en spuugverbod van kracht geworden. De verboden gelden vooral in de liften en zijn natuurlijk preventief bedoeld om SARS tegen te gaan. Dat meldt Nu op de site. Zwijgen dus. Of: gebarentaal. Het goede nieuws is dan weer dat het uitsterven van gebarentaal zoals Seattlpi.com onlangs meldde toch gekeerd kan worden.

Anoniem @ 23:28 | link |

Vloekverbod

De NOS meldt dat de gemeenteraad van Tholen vanavond stemt over een vloekverbod in de gemeente. Juridisch niet sterk, want het is niet strafbaar volgens de Nederlandse wet. Dit soort initiatieven doen me altijd denken aan de posters van de Bond tegen het vloeken. Teksten op deze posters waren meestal miskleunen, omdat ze makkelijk te verdraaien waren: Vloeken is aangeleerd (onderschrift = bidden ook!) of deze God hoort u, vloek niet daar werd altijd met viltstift een 'w' achter 'u' gezet.

Anoniem @ 23:25 | link |

Overheden zijn ook maar mensen...

Met het steeds populairder wordende communicatiemiddel 'E-mail' verandert er veel in de communicatie tussen overheid en burgers. Burgers pakken makkelijker de pc om een e-mail op te stellen, dan pen en papier voor die ene brief aan de overheid. Door deze laagdrempeligheid wordt de overheid bedolven onder talloze brieven van al dan niet boze of ongeruste burgers. En al deze mensen verwachten direct een antwoord. Volgens Marjet van Zuijlen, voorzitter platform Burger@overheid, staan deze mensen in hun recht. Zij presenteerde afgelopen week een nieuwe gedragslijn voor de afhandeling van e-mail door overheden. Hierin staat onder andere dat overheden direct na ontvangst een ontvangstbevestiging moeten sturen en maximaal binnen 10 dagen moeten reageren op een bericht. Dat wordt doorwerken...

Marleen @ 09:08 | link |

13.4.03

Steeds meer zwarte scholen in Senegal

Dat is pas een kop! Verontrustend nieuws. Heinsbroek pleit voor pedagogisch tik binen het huwelijk. Al dit nieuws vind je op perzik. Wat dacht je van het laatste nieuws Poetin wil EKO-keurmerk voor chemische wapens?

Anoniem @ 23:33 | link |

11.4.03

Manifest van een gebruiker

Erg handig als u schrijft voor het onderdeel Klantenservice of Support van uw bedrijfssite: het User Manifesto How to write Customer Assistance for Me .

Anoniem @ 22:37 | link |

10.4.03

Eindelijk erkenning? Een echte taalstrijd

Vlaamse Walen zouden eindelijk erkend kunnen worden! De Waalse regering is bereid (jawel!) Vlaamse inwoners in Waalse taalgrensgemeenten als Nederlands sprekende minderheid te erkennen: Vlaamse Walen zogezegd. Maar dan moet de Vlaamse regering de Walen in de rand rond Brussel eveneens als minderheid erkennen: Franssprekende Vlamingen dus. Nu kunnen wij Hollanders natuurlijk niet achterblijven... Laten we onze medelanders in minderheidsgroepen gaan indelen. Op naar de Friessprekende Nederlander op de grens van Friesland en Flevoland, de Nederlandssprekende Fries (een minderheid in sommige Friese dorpen) en ga zo maar door... Wie doet het voorstel?

Marleen @ 18:13 | link |

ContentCrew nummer 2.572.919 op de wereldranglijst!

Ja ja, volgens Alexa.com staat www.contentcrew.nl op de 2.575.919e plaats van de wereldranglijst van meest bezochte websites. Da's niet gek, toch ;-)? Alexa lijkt een gewone zoekmachine, maar is meer. De zoekresultaten bevatten niet alleen links naar de gevonden websites, maar ook links naar statistische info over die sites, waaronder de plaats op de ranglijst.

Jammer is alleen dat Alexa haar gegevens verkrijgt door de Alexa-toolbar. Als je deze toolbar installeert, wordt aan Alexa doorgegeven welke websites je bezoekt en met die gegevens wordt de ranglijst samengesteld. Niet echt betrouwbaar, nee. Maar wel leuk, zoals Smallzine aangeeft! En om het nog leuker te maken: roep al je familie, vrienden en kenissen op om deze toolbar te installeren en regelmatige bezoekjes te brengen aan contentcrew.nl! O ja, ook aan www.hvds.nl, want die heeft nog helemaal geen plaatsje op de lijst...

Anoniem @ 13:11 | link |

9.4.03

To scroll or not to scroll, part 2.274.678

Ik maar denken dat het debat over de vraag Mag een webpagina nu wel of niet langer zijn dat één browserwindow? al lang en breed geslecht was in het voordeel van het scrollen. Nee hoor. Tijd om daar nog 'ns op terug te komen, vond Planet Internet. Planet heeft haar homepage zo compact opgezet dat zelfs een bezoeker met een 15-inch scherm niet meer hoeft te scrollen. Service aan de bezoeker? Nou nee, getuige de reacties in de Planet-forums...
[Bron:Adfoweb.nl]

Anoniem @ 17:04 | link |

Voorwaarts bloggen?!

Poynter Institute signaleerde onlangs in hun E-media Tidbits het weblog van een journaliste in Irak. En niet zo maar een weblog, nee, een weblog dat chronologisch was geordend. Met andere woorden: de nieuwste post onderaan. Een sterk staaltje hoe-zorg-ik-dat-ik-bezoekers-mijn-site-niet-interessant-vinden-techniek! Helaas kreeg de webmaster van de site lucht van de log-lekker-achterstevoren-dat-is-veel-handiger-voor-je-bezoekers-techniek waardoor nu alles netjes in omgekeerd chronologische volgorde staat. Jammer, het zag er zo grappig uit...

Anoniem @ 16:33 | link |

8.4.03

"Schrijven voor het beeldscherm" ook iets voor de makers van de beurssite 'Overheid en ICT'? Ik denk van wel. Want wie leest nu de lange baksteenteksten die te vinden zijn op de nieuwspagina? Tip voor de schrijvers van dit stuk: neem eens een kijkje op onze website en ontdek hoe het beter kan!

Marleen @ 15:11 | link |

7.4.03

Meer over de strijd tussen verbaal en visueel...

De resultaten van het Stanford-Poynter Project | EyeTracking Online News zijn in dit licht ook interessant: waar kijkt de bezoeker van online nieuwssites het eerste naar, afbeeldingen of tekst?

Anoniem @ 16:55 | link |

De strijd tussen verbaal en visueel

Volgens John Simmons, de auteur van het boek ‘The invisible grail’, zijn woorden de meest verwaarloosde en onderschatte gereedschappen in marketingland. Consumenten worden steeds vaker belaagd met schreeuwerige beelden in plaats van over de streep getrokken met woorden. En als er al tekst wordt gebruikt, staat die vaak vol jargon en betekenisloze clichés. Dit terwijl goedgekozen woorden heel krachtig zijn en de consument juist op een nuchtere manier kunnen overhalen en product te kopen.
John Simmons wil met zijn boek bedrijven overhalen af te zien van slechte en betekenisloze beelden en teksten en over te stappen op teksten die het verhaal achter het bedrijf vertellen. De consument heeft volgens hem genoeg van betekenisloze kreten en luidruchtige beelden. Ik denk dat wij John Simmons moeten steunen…

Marleen @ 15:00 | link |

3.4.03

Saai?
Na het kleinste weblog nu het saaiste ... De maker hiervan post regelmatig de spannende uitwassen van zijn leven (denk hierbij aan 'de voordeur openen' of - niet schrikken - 'langs de strijkplank lopen'). Maar eigenlijk is het helemaal niet zo saai, getuige de reacties van bezoekers...

Anoniem @ 23:31 | link |

Verzameling

Als je weer eens een handleiding kwijt bent van een van je elektronische of huishoudelijke apparaten, kijk dan eens op deze site. Je vindt hier een grote hoeveelheid PDF-bestanden van papieren handleidingen van diverse bekende merken.

Marleen @ 13:39 | link |

2.4.03

Voor wie helemaal niets meer van het nieuws wil missen en tegelijkertijd zijn vreemde talen wil bijspijkeren staat op deze site van MIT Libraries een overzicht van digitale kranten. Alle gerenommeerde en minder gerenommeerde kranten in het Frans, Duits, Portugees, Chinees, Japans, Russisch en Spaans zijn hier te vinden. Wereldnieuws in optima forma!

Marleen @ 21:33 | link |

And the winner is....

...nou ja, winnaar...één van de zes winnaars. Nederland staat samen met Engeland en de VS op de derde plaats van de wereldlijst internetgebruik - volgens IBM en The Economist Intelligence Unit. Ook op dit vlak gaat Scandinavië ons voor: Zweden en Denemarken zijn nummer 1 en 2. In het onderzoek is overigens gekeken naar onder meer internetpenetratie, softwaregebruik en e-government
[Bron: Adformatie.nl]

Anoniem @ 13:01 | link |

Spellingscontrole veroorzaakt fouten

De spellingscontrole van een tekstverwerker dient als ondersteuning en is niet bedoeld om een tekst zonder fouten af te leveren. Dat blijkt eens te meer uit een onderzoek waarbij studenten een tekst moesten corrigeren met of zonder de spellingscontrole. De helft van de studenten... afijn je begrijpt hoe dat werkt. De studenten die de tekstverwerkerspellingscontroler gebruikten, leverden een tekst met aanzienlijk meer fouten dan de studenten die de tekst 'ouderwets' hadden gecorrigeerd door gewoon na te denken. De spellingscontrole laat neit alleen fouten zitten, maar genereert ook nieuwe fouten. Vooral de grammaticacontrole heeft hier een handje van. Deze geeft vaak suggesties die veel twijfelaars domweg overnemen. En zo sluipen er weer nieuwe fouten in de tekst. De moraal: zet de grammaticacontrole uit en gebruik de spellingchecker slechts als ondersteuning. [Bron: wirednews].

Anoniem @ 11:06 | link |

1.4.03

Perspectief op nieuws

Zoveel kranten, zoveel koppen...De Digital Collection laat zien hoe verschillend kranten in hun online edities groot nieuws weergeven. Nationale en internationale verschillen zijn goed zichtbaar...

Tot nu toe zijn er collecties gemaakt van 11 september, WK Voetbal 2002 en de oorlog in Irak. Deze laatste is niet toegankelijk via de homepage van de collectie, maar wel via deze link.
[Bron - poynter.org]

Anoniem @ 13:22 | link |