Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

11.10.11

Matrozenbedje

Soms komt er een woord in je hoofd op dat er jarenlang verborgen is geweest. Dat komt omdat we in Nederland al decennia onder dekbedden slapen. Maar vroeger op de studentenflat maakten we af en toe matrozenbedjes van de bedden van je huisgenoten.
Hoe kom ik daarbij? Wel, ik was weer eens bezig met onderzoek naar de hardloopster Foekje Dillema. Ik kreeg van een collega-onderzoeker en stuk uit de Telegraaf van augustus 1950. Twee Britse atletes waren geschorst door hun coach omdat ze zich ongedisciplineerd hadden gedragen aan boord van een bootreis. De dames tekenden protest aan, en voor een geheime commissie is de zaak besproken. De Telegraaf wist de hand te leggen op het uiterst geheim rapport. Ik heb er smakelijk m gelachen.

De dames hadden niet alleen samen met de mannen gedineerd, maar waren ook een uur later naar bed gegaan vanwege een dans aan boord. Maar het ergste was dit: ze hadden de coach getrakteerd op een "apple-pie bed". Hoe ging dat? Je vouwt het bovenste laken - dat onder het deken ligt - halverwege terug en stopt de onderkant van dit laken aan de bovenkant onder het matras. Als je dat voor het eerst meemaakt, weet je niet wat je overkomt: je bed ziet er gewoon uit maar je komt er niet in want halverwege kunnen je voeten ineens niet verder. En ik wist het weer: matrozenbedje!

In 1950 kon je om de meest onbenullige redenen voor het leven geschorst worden als sporter!

Max Dohle @ 08:06 | link |