Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

8.9.11

Politiemissie of militaire missie?
Een kwestie van framing.

Is onze missie naar Kunduz een politiemissie of een militaire missie? Dat blijkt een kwestie van perspectief te zijn. Minister van Defensie Hillen maakt in elk geval duidelijk dat Nederland vooral militairen naar Kunduz stuurt: Ik vind het nog steeds raar dat Kunduz geen militaire missie mag heten, terwijl het bijna alleen maar militairen zijn, zei Hillen tegen Vrij Nederland. Maar volgens minister-president Rutte heeft Hillen niet willen zeggen dat het om een militaire missie gaat: Dat was absoluut niet zijn bedoeling. Volgens Rutte was het een woordenkwestie, maar is het goed dat het misverstand is rechtgezet.

De discussie over de missie in Kunduz is een aardig voorbeeld van de rol die framing in speelt. Aan de politiekant gebruikt men graag termen als wederopbouw, herstel van de rechtsorde en samenwerking met de lokale bevolking. Aan de militaire kant gaat het over bermbommen, bewapening en de strijd met terroristen. Wie er in slaag om zijn frame het krachtigste naar voren te brengen, heeft een punt voor in de discussie.

Gelukkig hebben we altijd nog Google om te bepalen wie er aan de winnende hand is. Daar leveren de trefwoorden Kunduz militaire missie op 8 september 95.000 treffers op. Bij Kunduz politiemissie blijft de teller steken op 83.000 treffers. Een lichte voorsprong dus voor het militaire frame. Met dank aan Hans Hillen.

Meer weten over framing? Kom dan naar de lezing over dit onderwerp van Jan Kuitenbrouwer tijdens onze Boekenborrel op 7 oktober! Zie onze aankondiging.

Erik @ 15:11 | link |