Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

12.9.11

De wet op begrijpelijke teksten

Afijn, u weet natuurlijk allang dat u voor een begrijpelijke tekst bij ons kunt aankloppen. En in sommige gevallen moeten bedrijven ook wel aankloppen bij tekstbureaus, omdat de wet stelt dat bepaalde teksten begrijpelijk moeten zijn voor burgers: bijsluiters bij medicijnen, pensioenoverzichten en bijvoorbeeld de informatie over de hypotheek. Want voor je het weet staat de taalpolitie op de stoep om een bedrijf een prent te geven.

Maar kun je de begrijpelijkheid van teksten wel vastleggen in een wettekst die vast even onbegrijpelijk is als de bijsluiter bij uw pillen? Ik moet zeggen dat ik weinig begrijp van het pensioenoverzicht dat ik onlangs kreeg. En dat is dan een universeel pensioenoverzicht. Is de taalpolitie al onderweg naar mijn pensioenboer?

Er is inmiddels een hoogleraar Tekstontwerp en Communicatie in Utrecht benoemd. Hij heet Leo Lentz. Hij is niet erg hoopvol gestemd over de voortgang in de begrijpelijkheid van teksten die de wet noemt. Zo is de opbouw van de bijsluiter door de wetgever bedacht, maar nooit getoetst bij de lezer; slechts een kleine minderheid van de klanten van de banken kan de voor hem relevante informatie in het hypotheekpakket terugvinden. Om over begrijpen nog maar te zwijgen.

Dus verkoopt financiƫle of medische producten? Neem dan maar snel contact met ons op voor u een stevige boete krijgt van de overheid. Zeg niet dat ik u niet heb gewaarschuwd.

Max Dohle @ 13:40 | link |