Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

12.8.11

Wie tot tien kan tellen, kan de hele wereld bellen

Hoe ging dat nu vroeger, leren via het scherm? Heel langzaam, maar ik heb me geen minuut verveeld bij deze filmopname over het leren bedienen van de draaischijf op de telefoon.

In 1954 verdween de operator en schakelden de VS over op de draaischijf. Je kon ineens zelf bellen zonder tussenkomst van een dame die stekkertjes moest inpluggen om een verbinding voor jou tot stand te brengen. Ik heb dat draaien van de schijf natuurlijk ook ooit geleerd, en ik vermoed in veel minder tijd dan de ruim negen minuten die deze dame ervoor nodig had om het uit te leggen. Zouden er nog mensen zijn geweest die het niet konden na het zien van deze film, met de nodige herhalingen? Vast niet want het wordt heel duidelijk uitgelegd met de juiste modellen en articulatie.

De film is behoorlijk 'steriel': de presentatrice is gekleed in alles verhullende kleding. Hooggesloten blouse en lange rok. Zelfs voor de jaren 50 maakt het een ouderwetse indruk. De kijker mocht kennelijk vooral niet op andere gedachten komen dan de draaischijf. In de jaren 50 lag het tempo bovendien een stuk lager. Dus wilt u even onthaasten? Kijk!


Max Dohle @ 08:50 | link |