Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

8.8.11

Gmailman

Een van mijn belangrijkste communicatiekanalen is al een paar jaar Gmail. En ik ben niet de enige die in die omstandigheid verkeert, vermoed ik...

In mijn Gmailtjes deel ik allerlei oppervlakkigheden maar uiteraard ook nogal wat intieme details. Google geniet daarvan volop mee en spamt mij vervolgens met advertenties die over de betreffende details zouden kunnen gaan, met de nadruk op zouden kunnen.

Ik wéét dus dat Google meegluurt en toch doet het me niets. Ik laat het gebeuren. Ik vind dat raar. Misschien komt het doordat ik Google zie als een onpersoonlijke instelling waar ik niets van te vrezen heb, en niet als een persoon die mijn persoonlijke informatie zou kunnen misbruiken (een collega zou ik verwijtend aankijken als hij over mijn schouder meelas met mijn mailwisselingen). Dit amusante filmpje maakt van Google wel een persoon, misschien is het daarom zo ontnuchterend.

Addertje onder het spreekwoordelijke gras is wel dat het filmpje afkomstig is van Microsoft. Dat promoot hiermee Office 365, een online communicatiepakket dat alleen voor bedrijven beschikbaar is en inderdaad geen reclames meestuurt met mails. Dit doet de zakelijke variant van Gmail (Google Apps for Business) echter ook niet.

En de consumentenversie van Office 365, Windows Live, werkt ook gewoon met advertenties.


Johannes @ 12:37 | link |