Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

24.5.11

Waar is het intranet op de ASTD 2011?

HVdS is met twee afgevaardigden aanwezig op de conferentie van de American Society for Training & Development (ASTD), die dit jaar in Orlando plaatsvindt. Willem Hendrikx en Annelies Buurman volgen daar aan de lopende band sessies van keynote speakers, collegatrainers, -ontwikkelaars en -consultants.

In vier dagen tijd zijn er vele honderden sessies en workshops, zodat het onmogelijk is om alles te volgen. Zowel ikzelf als Annelies maken steeds een keuze uit het aanbod met de speerpunten van HVdS in ons achterhoofd:

- Hoe kunnen we onze bestaande trainingspraktijk nog verder verbeteren?
- Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van communicatieopleidingen?
- Op welke manier kunnen we het effect van onze trainingen nog beter meten?
- Hoe kunnen we onze 'blended learningmix' versterken: met e-learning, mobile learning, de juiste mix van formele en informele leersituaties, social media, etc.?

Intranet
Maandag volgde ik enige presentaties van best practises op het gebied van e-learning, blended learning en wat ze hier noemen 'social learning', de toepassing van social media in opleidingssituaties. Wat me opviel was dat alle sprekers voor mijn gevoel om de hete brij heendraaien. Nergens noemen ze intranet, dat volgens mij toch echt een van de betere platforms is om opleidingen als 'blended learning' neer te zetten.

Kort Amerikaans: win-win
Natuurlijk, er is nog steeds veel mis met veel intranetten, maar ik heb het gevoel dat de afdelingen L&D (Learning & Development) hier het kind met het badwater weggooien. Juist als intranet en L&D de handen ineenslaan, ontstaan er voor beide partijen positieve effecten:

- versterking van de kennismanagementfunctie van intranet
- versterking van de positie van L&D en van intranet bij het management. L&D en intranet dragen zichtbaar bij aan de resultaten van de organisatie
- versterking van de lerende organisatie, door inbedding van L&D in de kennisomgeving van (een goed, dat wel!) intranet
- versterking van het lerend vermogen van de medewerkers, doordat leren anytime & anywhere mogelijk is
- integratie van leren met alle andere activiteiten van medewerkers.

Hierbij maakt het niet uit of dat intranet op de servers van de organisatie staat, of virtueel is en op internet draait, of is samengesteld uit apps uit de 'cloud'. Het enige criterium is dat het door de gebruikers als een logisch, herkenbare en cultuurdragende eenheid wordt ervaren.

Willem Hendrikx @ 14:59 | link |