Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

25.5.11

Leer presenteren, ga naar een Amerikaanse kerk

Wat hebben Marcus Buckingham, Doug Conant, Mette Norgaard en Donald Kirkpatrick gemeen? Nou, behalve dat het grote namen zijn in de wereld van "industry thought leaders", en dat het keynote speakers zijn op de ASTD-conventie in Orlando, zijn het vooral fantastische sprekers.

En het zijn niet eens allemaal Amerikanen. Buckingham is een Brit en Norgaard is Deens. Maar de laatste twee hebben wel de 'Amerikaanse stijl' van presenteren, als die al bestaat, geadopteerd. Presentatietechniek is al lang een onderdeel van het aanbod van HVdS, en het is leuk om te zien hoe een presentatie op topniveau het publiek meeneemt en enthousiast maakt.

'The 4 elements of excellent presentation'
Zonder hier meteen een workshop presenteren van te maken zijn er toch duidelijk terugkerende elementen in deze presentaties te herkennen. Je zou dit de bouwstenen van een goede presentatie, Amerikaanse stijl, kunnen noemen.

1. Beweeg: loop over het podium, straal energie en concentratie uit, en gebruik je lichaam.
2. Vertel verhalen: zorg dat je presentatie een aantal korte en langere verhaaltjes bevat, die authentiek en eerlijk overkomen.
3. Gebruik acteertechnieken: visualiseer met je lichaam de gedachten die je hebt, een innerlijke monoloog, de reacties van anderen, etc.
4. Ben persoonlijk: ook al maak je zelf, als persoon, nooit iets mee, breng alles toch in een persoonlijke sfeer. Wat heb jij meegemaakt in je familie, met je vrienden, met je zakenrelaties?

De Amerikaanse dominee
Natuurlijk valt hier nog veel aan toe te voegen, maar in de kern is dit de essentie. De vraag is natuurlijk wel waarom dit zo Amerikaans aandoet? Toen ik vanochtend in mijn hotelkamer de TV aanzette, viel voor mij het kwartje. Ik viel midden in een preek van een vrouwelijke dominee, die haar verhaal op precies dezelfde manier bracht als de topsprekers van de ASTD-conventie. De aanwezigen in de kerk applaudiseerden en lachten voortdurend. Als het er in alle kerken in de VS zo aan toegaat, dan is iedere zondag hier een grote training in Overtuigend Presenteren.

Willem Hendrikx @ 15:08 | link |