Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

6.6.11

Intranet: strategisch en/of leuk?

Gerry McGovern en James Robertson zijn twee intranetgoeroes die wereldwijd de toon zetten op intranetcongressen. In een recente bijdrage op McGoverns blog bediscussiëren ze waarom het zo moeilijk is om draagvlak voor intranet bij het management van organisaties te verkrijgen.

Volgens hen is de kern van het probleem dat veel intranetten geen ‘business value’ leveren voor hun organisatie, en dat is natuurlijk net datgene waar managers op sturen. Als oorzaak voor het ontbreken van deze bijdrage in de waardecreatie voor de organisatie voeren ze twee dingen aan.

Wel of geen business value
Allereerst is dat de manier waarop intranetten door de CEO en het verdere management worden ervaren. Volgens hen zien veel CEO’s intranet als een grote bibliotheek, als een opslagplaats voor documenten… en meer niet. Een vreemde redenering dunkt me. Als er sprake is van sturen op waardecreatie, op ‘business value’, moet er ook sprake zijn van meetbare waarden en niet alleen van een vaag ervaringsverhaal.

Intranet als giant newsletter
Curieus is hun tweede oorzaak. Intranet is volgens hen teveel een ‘giant newsletter; a place where you publish all the news that isn’t really news.’ Hier proef ik het klassieke wantrouwen door ‘hard boiled’ consultants en technici in al die communicatiezweefkezerij. Terwijl, zoals uit ervaring blijkt, een goed ingevulde communicatiefunctie van een intranet essentieel is om het intranet geaccepteerd en gewaardeerd te krijgen op alle niveaus van de organisatie.

En hoe krijg je het intranet volgens de twee goeroes dan wel gewaardeerd door het management. Nou… door het management ervan te overtuigen dat het intranet cruciaal is voor het werk van de organisatie. Ach… hoe simpel is het om goeroe te zijn!

Gelukkig geven ze nog tips waarop je dan als intranetteam moet focussen:
1. Products and services
2. Finding people
3. Processes and procedures
Prima toch, een intranet kan niet zonder, maar als het hierbij blijft…boring!!

Noodzaak van leuk
Gelukkig las ik kort na de blogbijdrage van de goeroes een column van Doeke Fennema: De noodzaak van leuk. Fennema begeleidt cultuur- en gedragsverandering in organisaties. Bij uitstek een item voor intranet lijkt me, al heeft Fennema het daar verder niet over. In zijn afsluiting citeert hij Frank de Boer, toen hij een half jaar geleden begon als hoofdtrainer van Ajax:
Eerst maar eens het plezier terug, dan komen de resultaten vanzelf.

Laten we deze uitspraak verheffen tot tegelwijsheid voor intranet. Hij is eeuwig geldend.

Willem Hendrikx @ 10:32 | link |