Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

26.4.11

Woensdag e-learning: onzichtbare inkt

Vroeger - u weet wel, toen alles beter was - schreven we met citroensap briefjes aan elkaar. Het bericht werd pas zichtbaar als je het papiertje op de verwarming legde. Maar daar hoef je als spion natuurlijk niet mee aan te komen. Dan heb je sterkere middelen nodig. Maar wat en hoe?

De CIA heeft deze week documenten onthuld, waarin te lezen is dat spionnen in de eerste wereldoorlog een mengsel gebruikten van nitraat, soda en rijstzetmeel. Je moest eerst een zakdoek weken in dit mengsel. Als je de zakdoek hierna in water legde, scheidde de doek een substantie af waarmee je onzichtbaar kon schrijven. Dat spul nam je dan mee naar je buitenlandse bestemming. Salpeter dus en soda en rijstzetmeel. Rijstzetmeel? Ik heb even gezocht, Bambix en Nutrix is rijstzetmeel.

Maar er is meer: zo graveerden spionnen berichten in teennagels. Dus! Zou Mata Hari ook zulke berichten hebben overgebracht? En dan natuurlijk in het Fries, da's pas een geheimtaal! In 2017 komen we het te weten, want pas dan gaat haar dossier open. Ik denk dat er op haar nagels stond: sizzen is neat, mar dwaen is in ding.

Max Dohle @ 21:07 | link |