Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

4.3.11

Vrijdag e-learning: hoe maak je as voor een kruisje?

De carnaval begint en eindigt weer a.s. woensdag met aswoensdag. Dan begint de vasten. Ik weet dat omdat bij de super al weer paaseitjes te koop zijn. Altijd te vroeg, zoals je ook lang voor kerst kerststollen kunt kopen die houdbaar zijn tot 20 december.

Vroeger haalde ik een askruisje, lang geleden al hoor. Ik was nog kind. Ik had een vastentrommeltje. Toen ik een paar jaar geleden mijn zoontje probeerde kennis te laten maken met de katholieke rituelen nam ik hem op aswoensdag mee naar de plaatselijke katholieke kerk. Tevergeefs, want er bleek in Oegstgeest een soort van samenwerking te zijn met een protestantse kerk. Nou dan weet je het wel: er wordt gepreekt dat het een lieve lust is, dus zonder askruisje moesten we weer terug naar huis.

Dan maar zelf. Hoe maak je nou die as? Ik bedoel gaat dat met allerlei duistere rituelen en zegeningen gepaard? Ik was onthutst toen ik dit filmpje zag van de knullige priester en zijn pan en appelzeef in de achtertuin van zijn huis. Ik was even bang dat hij appelmoes ging maken. Maar het was as. Dat kan ik ook hoor!


Max Dohle @ 12:01 | link |