Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

3.3.11


Hoezo handleiding niet van belang?

Machines moeten volgens de Machinerichtlijn voorzien zijn van een gebruiksaanwijzing in de oorspronkelijke taal én in een van de officiële talen van het land waarin wordt geleverd. Dat is best streng: gewoon een goede Engelstalige handleiding voor heel Europa mag dus niet. Voor Belgische flitspalen, die overigens niet onder de Machinerichtlijn vallen, ligt de lat echter nog hoger.


Een Franstalige Belg kreeg een forse boete omdat hij met 87 kilometer per uur door de bebouwde kom van Zinnik reed. Daar nam hij geen genoegen mee. Zijn advocaat vroeg de handleiding van de in Nederland gemaakte flitspaal op. Die bleek 67 Nederlandse pagina's te bevatten en een samenvatting van 3 pagina's in het Frans. En dat laatste was natuurlijk onvoldoende om te garanderen dat het apparaat correct gebruikt werd. De rechter was het hiermee eens en de snelle Belg hoefde niet te betalen.


De plaatselijke commissaris vond het allemaal wat overdreven. Zijn mannen zouden door de Nederlandse producent persoonlijk zijn opgeleid en prima in staat zijn het apparaat te installeren.


Paul @ 12:54 | link |