Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

25.2.11

Vrijdag e-learning: hoe pleeg je virtueel zelfmoord?

Hoe verwijder je jezelf uit de sociale media, zoals Facebook en Twitter? En hoe verwijder je iemand die is overleden? Die twee vragen houden me al een tijdje af en aan bezig. Vooral ook omdat je nooit echt helemaal weg bent op Facebook. Zodra je weer inlogt - nadat je je account hebt gedeactiveerd - leef je weer.

Ik heb vrienden op het web, mensen die ik nog nooit heb ontmoet, maar die wel van alles voor me doen of gedaan hebben. Zo heeft iemand onlangs mijn boek over Foekje Dillema als e-book vormgegeven. Je kunt het nu gratis downloaden. Het gaat allemaal buiten Facebook om. You don't need Facebook. Zo was er ook een reuze aardige dame die me geholpen heeft met het bouwen van een Joomla-website. Ze is overleden, maar haar facebookaccount staat nog online. Voor de eeuwen der eeuwigheid? Haar partner kent haar wachtwoord niet. Wat nu?

Facebook heeft een optie om overleden leden te herdenken. Het profiel wordt dan zo ingesteld dat alleen vrienden het profiel kunnen zien en een condoleancebericht kunnnen achterlaten.

Nu nog de vraag hoe verwijder je jezelf bij leven definitief van bijvoorbeeld Facebook of Twitter? Je acccount blijft namelijk ook gedeaciveerd altijd bestaan, ook al is het onzichtbaar. Daar is nu de Suicide Machine voor bedacht. Deze website zorgt ervoor dat je binnen een uur definitief weg bent. Hoe? Bijvoorbeeld door een nieuw wachtwoord aan te maken, dat je niet kent. En zo ben je defnitief weg uit web 2.0. Je kunt er nooit meer bij. Heerlijk vrij. Tijd om echte contacten te leggen.

web 2.0 suicide machine promotion from moddr_ on Vimeo.


Max Dohle @ 08:55 | link |