Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

22.2.11

Sollicitatiebrief in half uur

Een opmerkelijk bericht deze ochtend op nu.nl. De meeste sollicitanten (62%) schrijven een sollicitatiebrief in maximaal een half uur. De bron voor dit nieuws is een onderzoek van de vacaturesite JobTrack.nl. Naarmate de sollicitant ouder wordt, besteedt hij minder tijd aan zijn sollicitatiebrief.

Met een wrange glimlach denk ik terug aan mijn eigen sollicitatiebrieven. Begin jaren tachtig was er een groot overschot aan leraren en juist in deze periode probeerde ik een baan als leraar Nederlands te bemachtigen. Speeddaten, vacaturesites, jobcoaches, al deze moderne verworvenheden bestonden nog niet. Je moest gewoon een sollicitatiebrief schrijven, vaak nog met de hand.

Tachtig sollicitatiebrieven
Ik heb in die tijd denk ik minstens tachtig brieven geschreven en aan ieder van die brieven heb ik meestal toch wel enige uren besteed. Veel hielp het niet, want scholen kregen toen op iedere vacature vele honderden brieven binnen. En de baan als leraar Nederlands die ik vond, had ik uiteindelijk niet te danken aan een sollicitatiebrief, maar aan het 'netwerk'.

400 brieven voor vacature
Het jaar daarop zat ik zelf in een sollicitatiecommissie voor een nieuwe leraar Nederlands. Om een eerste selectie te maken in de ruim 400 sollicitatiebrieven hanteerden we een hard criterium. Iedere brief met een of meer taal- of stijlfouten viel onverbiddelijk af. Hiermee brachten we het aantal brieven terug tot een hanteerbaar vijftigtal. Pas daarna gingen we over op het lezen van de inhoud.

Staar je niet blind op de brief
Misschien is het zo gek nog niet om niet teveel tijd te besteden aan je sollicitatiebrief. Een half uur is wel wat kort en tijd voor het verwijderen van taal- en stijlfouten moet je natuurlijk wel nemen. Maar tegenwoordig is het minstens zo belangrijk hoe je je presenteert op internet, of je de dronken foto's van de laatste skivakantie niet per ongeluk open hebt gezet en of je profielen op Facebook, LinkedIn en Twitter wel up to date en aantrekkelijk genoeg zijn. Op deze site vindt u hiervoor genoeg tips en tips.

Willem Hendrikx @ 12:46 | link |