Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

21.1.11

Vrijdag e-learning: zelf inbreker worden

Mijn eerste inbreker was Gerrit uit Rusthuis Clivia. Gerrit had het vak nog van zijn opa geleerd, u weet wel van het befaamde lied mijn opa, mijn opa, mijn opa... Gerrit was voor de liefde graag bereid zijn vak op te geven en iedereen leefde vervolgens nog lang en ongelukkig. Zelfs samen met de boze buurman.

Maar je kunt ook goede mensen slechte dingen leren. Bijvoorbeeld een via een weekendcursus een auto openbreken voor kinderen. Ik zou mijn zoontje er zo naartoe sturen (als het niet zo ver weg was). Pedagogisch onverantwoord? Ach kom, ze leren er heel wat techniek van. Je moet natuurlijk de morele opvoeding van je kind niet overslaan. Zo'n cursus zou daar prima in passen.

Maar ook in het informele e-learningcircuit kun je zowat elk slot leren openmaken. Zonder sleutel wel te verstaan. En het inbrekersmateriaal is legaal te koop, van paperclips tot moedersleutels. Een hangslot maak je met een paperclip open. Een kind kan de was doen. Daaag, zegt hij nog zachtjes aan het eind.

Er zijn mensen die tweewekelijks oefenen in de kelders van bruine kroegen. Hun hobby is lock picking. Stopwatch erbij en kraken dat slot. Lock picking is het schadevrij openen van cilindersloten.

Even tussendoor: weet u nog? In Stadskanaal werden in 2008 tientallen auto's schadevrij opengebroken. De dief moest wel over zeer geavanceerd materiaal beschikken. Maar niets was minder waar: 1 op de 6 auto's stond gewoon niet op slot!

Dan het AXA-slot: met een moedersleutel maak je elk AXA-slot in twee seconden schadevrij open. Een moedersleutel is een ongeslepen sleutel en kost - even googlen: 7,50. Hier leer je hoe het moet:


Max Dohle @ 08:41 | link |