Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

8.10.10

Vrijdag e-learning: hoe laat je een kikker zweven?

De Russische Nederlander Geim plukte grafeen van potloodgrafiet met een stukje plakband. Grafeen is het dunste materiaal ter wereld en kent veel mogelijke toepassingen. Geim won deze week de Nobelprijs voor de natuurkunde voor deze vondst. Veel leuker is het dat hij tien jaar geleden Ig Nobelprijs met de truc van de zwevende kikker.

De Ig Nobelprijzen zijn een parodie op de echte prijzen. Ze worden elk jaar voor de grote ceremonie bekend gemaakt. Er zijn erg leuke winnende projecten en winnaars bij, zoals de bioloog Moeliker voor zijn beschrijving van de necrofiele, homoseksuele woerd. Een woerd was tegen Moelikers raam gevlogen en eenmaal overleden, werd hij verkracht door een andere woerd. Ik heb necrofilie bij eenden ook wel eens gezien bij een doodgereden vrouwtjeseend*, waar de woerden niet van af konden blijven. Maar nu dus die kikker.



Hoe laat je een kikker -of om het even wat - zo zweven?

Je brengt de kikker in een ultrasterk magneetveld. Daar houdt metaal wel van maar kikkers niet. De kikker is opgebouwd uit atomen. De elektronen rond de atoomkern houden niet van de magneet en verzetten zich daartegen door zelf magnetisch te worden.

En zoals je weet stoten de gelijke polen van een magneet elkaar af. Dat is wat je nu steeds ziet bij die kikker: het afstotende effect van magneten.


* een mannetjeseend heet een woerd, een eendenkuiken een piel en een vrouwtje gewoon eend.

Max Dohle @ 08:58 | link |