Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

8.9.10

Vrouwen zien het sneller

Gisteren citeerde Trouw Els Borst en Sybilla Dekker: "Een vrouw had gezien dat er bezwaren waren". In het artikel pleit Borst voor een vrouwelijke informateur. Volgens Borst pakken vrouwen dingen anders aan, en zou dat nu goed van pas komen. Vrouwen zijn volgens Borst ook beter in het begeleiden van gesprekken. Dekker geeft aan dat vrouwen meer geneigd zijn om nonverbaal gedrag bespreekbaar te maken, waardoor problemen eerder op tafel komen.

Toch best seksistisch van Els Borst. Maar wat blijkt nou: er is bewijs voor. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen beter zijn in het achterhalen van bijvoorbeeld verborgen agenda’s. Mannen hebben gelukkig wél hersengebieden die actief zijn in het opmerken van nonverbaal gedrag. Maar vrouwen hebben er 6 tot 10 meer. Ook het zogenaamde nonverbale lekken (nonverbaal gedrag dat laat zien dat je niet oprecht bent) wordt door vrouwen veel sneller opgemerkt. Uitgemaakte zaak dus.

Misschien raadt Tjeenk Willink als tusseninformateur aan om straks een vrouwelijke informateur aan te stellen. Eentje die heel veel weet van interpersoonlijke communicatie. Wij houden ons natuurlijk aanbevolen.

Merel de Boer @ 10:08 | link |