Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

24.9.10

Vrijdag e-learning: psssst filmpje maken?

Ik heb mezelf voor deze les ten doel gesteld een filmpje te maken met een lied en een traan serie foto’s. Je ziet veel van deze filmpjes op Youtube: een serie foto’s bij een mooie soundtrack. Nu weet ik wel dat we vast iemand in huis hebben die dat zo voor me kan doen, maar voor deze serie wilde ik zien of ik het via het web zelf voor elkaar kon krijgen. Ik koos als schaatsliefhebber voor het lied Op het ijs van Louis Davids met een serie oude schaatsfoto’s.

Movie Maker
Ik ontdekte via Google al snel dat je Windows Movie Maker nodig hebt en dat zit op elke windows-pc. Het zag er eenvoudig uit en dat is het ook, zij het dat het programma nou net mijn versie van Op het ijs niet kon accepteren. Het was namelijk een cda-formaat, geschikt voor de cd-speler en de pc. Bij de afkorting CDA gaan bij mij eerder alarmbellen af dan kerkklokken luiden. Ik moest dus eerst zien de muziek te converteren naar een ander formaat. Dat had heel wat voeten in de aarde, want bij al die zogenaamde gratis programma’s krijg je ook heel wat gratis meuk.


Hoe ga je vervolgens te werk?
• Open Movie Maker
• Voeg via de linker kolom je geluidsbestand en je foto’s toe (‘importeren’)
• Sleep de foto’s (liefst in de juiste volgorde) vervolgens naar de bovenste blauwe balk onder in je scherm
• Sleep je geluidsbestand naar de blauwe band met de titel 'audio'

Nu kun je ervoor zorgen dat de foto’s op het juiste moment in beeld komen. Als je op de foto klikt zie je een rood pijltje. Daarmee kun je de tijd dat de foto in beeld is verlengen of verkorten. Als je op de eerste foto klikt begint de show! Druk op ‘pauze’ in het filmscherm om rustig je filmpje in elkaar te steken. Tot slot sla je het filmpje op onder ‘bestand’ en dan ‘filmbestand opslaan’. Kind kan de was doen.Afijn, zo kun je ook filmpjes maken met eigen stem en beeldmateriaal.

Max Dohle @ 09:06 | link |