Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

10.9.10

Vrijdag e-learning: Ik denk dus ik schrijf

“Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg”. In 2002 zei Fortuyn – Pim voor intimi – het al: zeggen wat je denkt. Vraag een Wilders-aanhanger waarom hij PVV stemt en hij zegt: “hij zeg wat ik denkt”. Dat is dan meteen een beetje einde oefening. Gelukkig maar, want je wilt helemaal niet weten wat de PVV-aanhanger denkt. Trouwens, je wilt eigenlijk ook niet weten wat ik allemaal denk. En dat is maar goed ook. Nederlanders zijn over het algemeen al veel te direct. Wij noemen dat open, maar in het buitenland vinden ze de Hollanders ronduit brutaal.

Je kunt niet alleen zeggen wat je denkt, maar ook schrijven wat je denkt. Schrijf dat maar op, dan staat het meteen maar op papier, zei Reve al. En zingen wat je denkt kan ook. De mogelijkheden zijn onbegrensd. De rapper INB zingt: Schrijf hoe je denkt, schrijf gewoon hoe je denkt. Op zichzelf is dat geen slechte raad voor beginnende schrijvers, hoewel wat kreupel geformuleerd. Schrijven wat je denkt is eigenlijk een heel goed startpunt voor een vrije tekst. Je kunt immers daarna nog van alles aanpassen. Werp eerst maar eens geen blokkades op. En dardoor ga je ook niet in een gedragen stijl schrijven.

Afijn, voor de serie e-learning vond ik het wel interessant om een rapper aan het woord te laten. Leren via de rap. Wij, van HvDS hebben onze trainer creatief schrijven inmiddels ingeschreven voor een cursus rappen: lekker rappen oe-weet je!Max Dohle @ 08:54 | link |