Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

3.9.10

Vrijdag e-learning: Fries leren

"I am Walter and this is Connie".
"Is this a window? No this is my wife".

In de jaren 60 waren Walter and Connie razend populair. Ze gaven Nederland Engelse les via de tv. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Er waren landgenoten die zich zo inleefden dat ze uitermate teleurgesteld waren toen ze ontdekten dat Walter en Connie helemaal niet met elkaar getrouwd waren.

Later kreeg je andere, saaie talencursussen waarbij een native speaker steeds werd toegesproken door iemand die nooit in beeld kwam. Er is een prachtige parodie op dit genre van Ederveen en Niterink bekend van Kreatief met kurk. Daarnaast had je natuurlijk allerlei boekjes waarin je volzinnen in een andere taal kon opzoeken. Handig voor reizigers. Een sprankelend voorbeeld was immers Fries voor Elfstedenrijders: met zinnen als 'Kan die brug omhoog?' 'Kin dy brêge omheech?' Veel leerde je er niet van.

A Goeie!
En omdat ik altijd nog de wens koester om Afrikaans of Fries te leren vanwege de poëzie in deze talen, ben ik eens op zoek gegaan naar online cursussen. Je komt op het spoor van aardige filmpjes zoals het gesprek van de Amerikaanse 'Ellen' met Charlize Theron. Nu ja de belangstelling van Amerikanen voor andere culturen is niet echt groot. Maar de lach van de Zuid-Afrikaanse Charlize is zo ontwapenend.

Afrikaans valt nog wel een beetje te leren op Youtube, maar Fries... Gelukkig vond ik via Google EduFrysk. Dat ziet er allemaal professioneel uit en het is mooi gemaakt. Je kunt er gratis veel leren en betaald nog net iets meer. Wat al die social "media's" er omheen moeten begrijp ik niet helemaal, maar dat is nu eenmaal de waan van de dag.Dat wie it. Oant Sjen.

Max Dohle @ 08:59 | link |