Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

27.8.10

Vrijdag e-learning: altijd naar je toe snijden

De meerderheid van de Nederlanders vindt dat niet-Nederlanders zich moeten aanpassen aan onze cultuur als ze hier wonen De vraag is natuurlijk of dat ook wederkerig is: passen Nederlanders zich aan, aan de heersende cultuur als ze in het buitenland wonen? Mijn indruk is van niet.

Hoe het ook zij: aanpassen is minder makkelijk dan je denkt. Het begint al met de vraag waaraan je je moet aanpassen. De Nederlandse cultuur bestaat immers niet echt. En het gaat vaak om subtiele gebruiken. Maar ook - zoals het onderstaande voorbeeld laat zien - om je verzet op te geven tegen iets wat je ongepast kunt vinden.

Als je thuis hebt geleerd met mes en vork te eten zul je aan chique Amerikaans diner grote moeite hebben om je vork in de rechterhand te nemen. Wij beschouwen dat als onbehoorlijk, boers en slecht opgevoed.

Maar het hoort kennelijk wel zo als we Elena Brouwer moeten geloven. Zij is expert op het gebied van etiquette. Er is namelijk een verschil tussen de zogenoemde continentale en Amerikaanse manier van eten met mes en vork:

De continentale manier


De Amerikaanse manier


Dus ga je naar de VS? Ga dan maar vast oefenen om met mes en vork te eten op de Amerikaanse wijze.

Max Dohle @ 08:22 | link |