Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

23.7.10

Vrijdag e-learning: kaatsen

Afgelopen weekend was ik in Friesland in de buurt van Franeker, het walhalla van de kaatssport. Toevallig reden we langs een wedstrijd en we zijn dus gaan kijken, want het is een intrigerend spel. En mooi om te zien: lots of action! Ik heb er een filmpje van gemaakt.



Maar hoe werkt dit spel nu eigenlijk? Wat zijn de spelregels? Kan ik daar via het web achterkomen?

Friezen weten het ook niet
Ik ben natuurlijk niet de enige die het niet goed weet. Zo weet ik via youtube dat ook de toeschouwers bij de jaarlijkse PC het je niet zomaar kunnen uitleggen. Maar is het wel zo moeilijk? Vanuit de sportgeschiedenis weet ik dat in de late middeleeuwen heel Europa kaatste. Dus zo moeilijk kan het niet zijn. Er zijn wel allerlei lokale en klassegebonden variaties. En, wat niet onbelangrijk is: kaatsen is de voorloper van tennis, zelfs die rare puntentelling komt uit de kaatssport (jeu de paume).

De PC
De PC is de oudste nog bestaande sportwedstrijd van Nederland. Er zit veel traditie omheen. De winnaars krijgen een krans en die zie je dus overal aan de huizen hangen rond Franeker.

Regels
De website van de PC legt het helder uit. En verder kun je prima terecht bij Us Keatsen. Als ik het goed begrijp is er net als bij tennis een opslag die in een bepaald veld moet komen. De tegenstander kan retourneren. Degene die opslaat kan net als bij tennis een 'ace' - zitbal - slaan; de tegenstander kan punten verdienen met zijn terugslag. Dan wordt het iets ingewikkelder.

Die terugslag moet in principe ook in een bepaald veld komen. Lukt dat niet, dan worden de plaatsen waarop de bal terechtkomt gemarkeerd met een 'kaats'. Na het wisselen moet de tegenpartij verder slaan dan deze 'kaats'. Dat is de basis van het spel. Je kunt de details over 'de kaats' lezen op de genoemde sites. Ingewikkeld? Heus niet! Dat die Friezen dat niet snappen!

Max Dohle @ 08:40 | link |