Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

11.6.10

Vrijdag e-learning: dieren en planten

Laten we vandaag eens naar een echt digitaal lesprogramma kijken. Op het web vond ik deze module over dieren en planten op de boerderij. Zeg maar GroenLinks en de Dierenpartij samen. De module is bedoeld voor kinderen van 5 jaar.

Jack is je leraar, een boerenzoon. Hij gaat je de namen leren van de verschillende onderdelen van een paard en hij gaat je leren hoe planten groeien. En je leert volgens de omschrijving ook nog de dieren eten geven. Maar het resultaat is toch teleurstellend in een aantal opzichten.

Allereerst kan een kind van 5 dit niet alleen, tenzij het de conventies van de digitale wereld al kent. Zo moet je eerst op start drukken. En moet je om van de dieren naar de planten te gaan op de kop 'back' drukken. Ik heb de module drie keer gedaan, voordat ik dat laatste in de gaten had. Een klein lichtje flikkert bij deze knop als het paard is weg gegaloppeerd. Hup peerd!

Maar laten we eerst een naar het paard gaan. Jack zegt: "klik op de objecten in de stal en laat de objecten de juiste plek innemen." Mooi niet, je kunt feitelijk alleen kiezen tussen paard en bloemen, tussen de twee modules dus. We klikken op paard. Gaan we nu de namen van de staart en de benen leren? Helaas word je teleurgesteld. Je leert slechts een paard in elkaar puzzelen. Het is jammer dat Jack niet zegt: "heel goed dat is de staart".

Op naar de planten. Als gezegd duurde het even voordat ik van het paard naar de bloemen kwam. Maar eenmaal daar, kwam ik weer terecht op een puzzel. Hoe groeit een bloem? Dat was een makkie.

Ik moet zeggen dat deze module er wel mooi uitziet en dat de jongen in heldere zinnen spreekt. Ik denk dat kinderen van 5 het ook leuk zullen vinden om te doen. Maar het maakt toch niet waar wat het belooft. Van de onderwijskundige doelen blijft weinig overeind. Het is uiteindelijk gewoon alleen een puzzeltje.

Max Dohle @ 08:42 | link |