Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

23.6.10

Belarus

Ik vind Gazprom een mooi woord. Gazprom is het grootste energiebedrijf ter wereld. Het produceert aardgas. Het is ook het grootste bedrijf in Rusland. Gazprom draait nu de gaskraan naar het westen dicht, omdat Belarus een betalingsachterstand heeft. Belarus is in ons land bekend als Wit-Rusland.

Ik heb aandachtig geluisterd naar de Russische voorlichter in het nieuws en hoewel ik er geen woord van begreep, hoorde ik hem duidelijk zeggen 'Belarus'. De klemtoon ligt op de laatste lettergrep. De Russen noemen het land dus Belarus. En zo hoort het ook. De inwoners van Belarus hebben een hekel aan de Europese naam Wit-Rusland, omdat het ze doet denken aan het Sovjettijdperk. Back in the USSR. Maar dat niet alleen, de naam is ook onjuist.

De benaming Belarus is afkomstig van de Russische woorden Belaja (wit) en Roes en dat betekent niet Rusland, maar Roetheniƫ. Ook wel bekend als Transkarpatiƫ (het krijgt nu een hoog Kuifje-gehalte). Een landstreek in Midden-Europa. Vroeger bestonden er Wit-, Rood- en Zwart-Roetheniƫ.

Maar wat ik zeggen wilde is dat Wit-Rusland dus een verkeerde en beledigende vertaling is van Belarus. Maar Nederlanders blijven het land Wit-Rusland noemen. Het zou correcter en ook politiek correcter zijn om voortaan te spreken van Belarus.

Max Dohle @ 11:14 | link |