Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

4.1.10

Heb je wel een tekstschrijver nodig?

Mijn uitgangspunt is dat degene die wil communiceren, het best zelf een tekst kan schrijven. De voorwaarde is natuurlijk wel dat hij of zij redelijk tot goed kan schrijven. Want als je niet kunt schrijven, kun je een belangrijke tekst beter aan anderen overlaten. Schrijven leer je op school, dus als je een diploma hebt gehaald, kun je in principe schrijven. Maar schrijf je dan ook heldere boodschappen? Niet altijd, want helder communiceren leer je niet zo expliciet op school.

Bovendien zijn er later weer factoren die dat helder schrijven ongedaan maken: je gaat bijvoorbeeld rechten studeren en dan sluipt er gewild of ongewild veel jargon en ambtelijkheid in je teksten, die voor heldere communicatie ongewenst zijn. Of je gaat taalbeheersing studeren en je schrijft vervolgens - als je niet oppast - in die typische taalbeheerserstijl. Alles is hinderlijk hypercorrect.

Of je gaat in het leger! Nu kom ik to the point. Op het Hogeland in Groningen staat het wad vol met deze borden:De zin is - op een komma na - correct, maar voordat ik de zin begrepen had, lag ik al dood te bloeden op het achter dit terrein gelegen bord. U merkt het al: ik was ook volkomen in de war. Dit bord heeft een schrijver nodig!

Max Dohle @ 10:45 | link |