Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

14.12.09

Leuk tijdverdrijf

Hij staat alweer zo’n twee weken online, maar persoonlijk vind ik het een leuke aanvulling op het web: de grote Familienamenbank van het Meertens Instituut. En ik ben niet de enige, die het een leuke site vindt. De eerste dagen kampte de website af en toe met een fikse onbereikbaarheid, vanwege de grote belangstelling. Nu de nieuwigheid er een beetje af is, heb ik ook maar eens een kijkje genomen...

Eens zien, waar wonen mijn naamgenoten zoal? Er blijken in 2007 nog 799 Overduinen in leven te zijn, voornamelijk geconcentreerd rond Den Haag. Een flinke groei ten opzichte van de 489 in 1947. Ja, de Overduintjes doen het goed! In mijn eigen woonplaats wonen er minder dan vier. Klopt, ik ben de enige!

Waar komt mijn achternaam eigenlijk vandaan? Mijn vermoeden blijkt juist, mijn achternaam valt onder de zogenaamde adresnamen. “Zij is er een van over de duin.” Zo werd mijn betbetovergrootmoeder waarschijnlijk aangeduid.

Uiteraard heb ik ook de achternaam van mijn man even opgezocht. Het is maar goed dat we een zoontje hebben, want deze naam blijkt een stuk schaarser...

Zoals ik al zei, ik vind het een leuke site. Ook benieuwd naar de populatie en de achtergrond van uw achternaam? Bekijk dan ook de Nederlandse Familienamenbank.

Marleen @ 12:03 | link |