Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

5.10.09

Boekenbonnengekte

De Nederlandse Boekenbon heeft het 75-jarig bestaan vorige week aangegrepen om een nieuwe serie boekenbonnen te maken. De oude, vertrouwde schrijvers verdwijnen: weg met Harry Mulisch, Gerard Reve en Annie M.G. Schmidt. Daarvoor in de plaats komen achtereenvolgens: Hugo Claus (5 euro), Jan Wolkers (7.50 euro), Nelleke Noordervliet (10 euro), Arthur Japin (12,50 euro), Connie Palmen (15 euro), Adriaan van Dis (20 euro) en Cees Nooteboom (25 euro
Nu gun ik Connie Palmen best een boekenbon, maar deze keuze roept bij mij vooral vragen op: Zegt het bedrag van de boekenbon iets over de waardering voor de schrijver? Waarom verdwijnen de grote schrijvers van onze vaderlandse literatuur? En wat heeft de makers bewogen om Annie M.G. Schmidt (de moeder van onze jeugdliteratuur) van de boekenbon te laten verdwijnen?

Oude bonnen kun je nog gewoon gebruiken om een boek te kopen, melden de verschillende nieuwsberichten. Ik wil hierbij echter graag een oproep doen: wie nog een oude boekenbon heeft van Harry Mulisch en Annie M.G. Schmidt, mag zich melden. Die bewaar ik tot de oude boekenbonnen weer in ere hersteld zijn.

Karin @ 11:28 | link |