Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

6.10.09

...taalbeveiliging

Een paar dagen geleden had ik een snel pratende mevrouw aan de telefoon. Ze was van de Taalbeveiliging. Tenminste, dat verstond ik. Natuurlijk had ik moeten verstaan TOtaalbeveiliging, begreep ik later van mijn collega. Want inderdaad: wat zou een bedrijf dat Taalbeveiliging heet moeten verkopen? Software voor spellingcontrole komt misschien in aanmerking...

Maar wat schetst mijn verbazing: er bestaan echt taalbeveiligers. Er is zelfs een heuse studie voor. Aan Aston University (Birmingham, UK) kun je een master in Forensic Linguistics volgen. Klinkt misschien spannender dan het is: als forensisch taalkundige bestaat je werk uit het analyseren van teksten die te maken hebben met een misdrijf. In een moordzaak uit 2008 is de verdachte bijvoorbeeld schuldig bevonden dankzij een vergelijkende tekstanalyse van sms'jes van dader en slachtoffer.

Wilt u uw teksten ook eens laten doorlichten? Kijk dan hier.

Labels: , , , ,


Sibylle @ 16:40 | link |