Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

14.9.09

De argumentatiekunsten van Serena

Serena Williams verloor in de halve finale van de US Open van Kim Clijsters. Kim stond op matchpoint toen Serena een strafpunt kreeg. Einde wedstrijd dus. Serena kreeg het strafpunt omdat ze de lijnrechter bedreigd zou hebben.

Ik ben geen argumentatiecoach, maar zelfs ik zie dat het commentaar van Serena niet heel sterk beargumenteerd is: ‘Heeft zij verteld dat ze zich bedreigd voelde? Ik ben nog nooit bij een ruzie betrokken geweest dus ik weet niet waarom zij zich bedreigd zou moeten voelen.’

Ook de vraag waarom ze geschreeuwd had naar de lijnrechter, werd mijns inziens niet sterk onderbouwd: ‘Hoeveel tennissers schreeuwen niet naar lijnrechters? Iedereen doet dat wel eens. Spelers worden gefrustreerd en dan gebeuren dit soort dingen soms. Dat heb ik al talloze keren meegemaakt.’

Ik laat het graag aan mijn argumentatiecoachcollega's over om hier de gebruikte typen drogredenen bij op te lepelen. Ik gok zelf op respectievelijk de ad consequentiam en de overhaaste generalisatie.

Johannes @ 09:00 | link |