Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

29.7.09

Romeinse communicatie
Deel 1: I don’t speak English

Waar een tripje Rome niet allemaal goed voor is. Ik kwam in deze wereldstad exotische vormen van communicatie tegen die ik graag met u wil delen. Communiceren in Rome voor dummies: in drie delen. Vandaag het eerste deel: De I don’t speak English-manoeuvre.

U kent ze wel: de tafelkleedjes met tientallen zonnebrillen naast iedere toeristische trekpleister. De bijbehorende verkoper (in Rome in 95 procent van de gevallen een Bengalees, iemand uit Bangladesh dus) kijkt schichtig om zich heen of er geen Carabinieri in aantocht zijn.

De goede man vertelt zijn hele levensverhaal in het Engels (“no money in Bangladesh”) en dat gaat hem goed af. Er ligt helaas geen mooie bril op het kleedje, maar je bent een sociaal mens en vraagt nog even geïnteresseerd door naar zijn afkomst. Zodra de verkoper echter doorkrijgt dat je niets wil kopen, gaat de schakelaar Engels op off. Het enige wat hij dan nog kan zeggen is: “I don’t speak English”, waardoor je niet meer met hem kan praten en genoodzaakt bent verder te lopen naar het volgende tafelkleedje. Een eindje verder hoor je de verkoper achter je rug de volgende klant alweer in vloeiend Engels aanspreken: “Sir, special price for you”. Een aparte manier van succesvol onderhandelen.

Tommy Hopstaken @ 11:05 | link |