Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

25.5.09

Andere kijk op geschiedenis

Af en toe duikt de discussie weer op in de media. Het zou slecht gesteld zijn met de kennis van de geschiedenis onder basisschoolleerlingen.

In die discussie mengen zich vaak wijze oude lieden die alle jaartallen en bijbehorende feiten moeiteloos kunnen opzeggen. Zij danken hiervoor het grondige onderwijs uit de jaren dertig (van de vorige eeuw).

Dat ik (kind van de jaren zeventig) en mijn kinderen (respectievelijk 1999 en 2003) praktisch geen enkel jaartal kunnen opnoemen, vinden zij het bewijs van slecht geschiedenisonderwijs. ‘Generaties groeien op zonder historisch besef!’

Tijdens mijn vakantie las ik ‘Nemesis. The last days of the Americain Republic’ van Chalmers Johnson. Hierin doet Johnson een boekje open over de Amerikaanse betrokkenheid bij alle grote conflicten van de laatste decennia.

Chili, Panama, Vietnam, Berlijn, Iran, Irak, Afghanistan. Het passeert allemaal de revue. De Amerikaanse regering en de CIA speelden achter de schermen op zijn zachtst gezegd een uiterst dubieuze rol.

Laat die jaartallen maar zitten. Af en toe de waarheid zou al voldoende zijn.

jreuver @ 10:41 | link |