Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

16.4.09

2055

Uit taaltoetsen onder eerstejaars studenten blijkt dat hun vwo-opleiding geen garantie is voor een goede taalvaardigheid. In NRC Next van gisteren wijten deskundigen dit aan ‘een algemeen geaccepteerde taalslordigheid onder jongeren’ en ‘een attitudeprobleem’: het gaat om de boodschap, niet om taalregeltjes.

Tja, wat is daartegen in te brengen? Is het nu echt relevant of je hun of hen schrijft? En die d’s en t’s, waarom malen we daar eigenlijk zo om?

Taalregels hebben zich altijd aangepast aan hun gebruikers. In welke toekomstige spellingwijziging zou de werkwoordspelling versoepeld worden? In die van 2055, gok ik. Als opa’s aan hun kleinkinderen vertellen dat er ooit een verschil was tussen gebeurt en gebeurd – en dat ze vroeger op de universiteit wel eens een taaltoets moesten doen.

Ach ja, opa’s en sterke verhalen …

Linda @ 20:57 | link |