Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

17.3.09

Verboden: Miss, Señora, Sportsmen

In tijden van crisis houdt het Europees Parlement zich momenteel ook bezig met de grote problemen van nu. Harald Romer, secretaris-generaal (!) van het Europees Parlement, heeft zijn collega's met een boekje opgeroepen om bepaalde, seksistische woorden niet meer te gebruiken. Parlementariërs mogen bijvoorbeeld niets meer zeggen over de burgerlijke staat van vrouwen. Geen 'frau' of 'señorita' meer. Daarnaast zijn 'sportsmen', 'manmade' en 'air hostess' verboden.

Romer streeft naar een genderneutraal Europa: ook de taal moet een volledige gelijkwaardigheid tussen man en vrouw laten zien. De actie lijkt een uitbreiding van het 'Important News from the Europian Parlement' een klein jaar geleden, toen het EP een lijst publiceerde van beroepsnamen die genderneutraal moeten worden.

Het initiatief van Romer is lovenswaardig, maar zal op veel praktische bezwaren gaan stuiten. In het verleden zijn er al hele discussies gevoerd over 'hij' en 'hem' als standaard in instructies en andere teksten. Alternatieven zoals een combinatie 'hij/zij' sneuvelen allemaal door praktische onhaalbaarheid. Bij Romers idee twijfel ik niet alleen aan de praktische haalbaarheid, maar ook aan de praktische noodzaak. Mijn vraag: hebben ze in Brussel nu echt niets beters te doen?

Karin @ 09:42 | link |