Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

19.2.09

Taalverloedering op hyves?
Verzorgde taal kan van levensbelang zijn. Voor iedereen die zich nog zorgen maakt over de taalverloedering op internet: wees gerust. Er komen langzaam tegenbewegingen. In een artikel uit de laatste Onze Taal stond een verhandeling over hyvestaal. Een nieuw soort jongerentaal met veel invloeden uit de sms- en MSN-taal. Mijn oog viel echter niet op die nieuwe turbotaal, maar op een kadertje waarin een wel heel bijzondere hyve genoemd werd: de hyve ter bewieroking van archaïsch Nederlands taalgebruik.

Op deze prachtige site geen BrEêzAh-taal, maar volzinnen en mooie oude woorden. Op de profielfoto prijkt een trotse van Dries van Agt. De leden van deze hyve zetten zich af tegen de gangbare hyvestaal en dat is in hun geheel eigen stijl terug te lezen in de krabbels:

“Dat taal flexibel is, staat vast. Maar wat is er mooier: in ouderwets statig Nederlands zeggen: Mn vriend, gij begrijpt blijkbaar de bedoeling dezer korf niet" of te moeten horen in zgn flexibel gangsta taaltje: 'WTF, man, wees s chill en hou je stil"?”

Ik vroeg me af of er meer van dit soort hyves zijn. En jawel hoor. Hier een kleine greep uit de mogelijkheden:

· De Hollandsche Hyve: “Voor iedereen die ook vindt dat er zoveel taalverloedering is.”
· De hyve ter Bevordering van de Nederlandse taal: “Deze hyve pakt niet de oorzaken van de verloedering aan, maar wil wel actief nadenken over hoe het anders kan. Eerbiedig jij ook de Nederlandse taal? Denk dan mee.”
· De Wat doet die spatie daar?-hyve: “In het Nederlands schrijf je één ding als één woord. 't Is niet moeilijk; 't is zelfs leuk! Probeer het zelf en proef het geluk dat kleeft aan een banananenboot, een geïnteresseerdeninventarisatie, het driekeerwoordwaardevakje, de levensgenieter, alsook het simpele kleurpotlood!”
· De hyve correcte spelling: “Ook een hekel aan 'hun hebben', 'enigste', 'groter als', 'dislekties' en dergelijke taalblunders? Uit hier je ongenoegen over de verloedering van de Nederlandse taal!”
· De Anti T9 Hyve: “Voorkom taalverloedering door snelle turbotaal. Meld je aan als ware purist
die iedere letter nog gewoon persoonlijk aanslaat.”

Zouden deze voorbeelden ervoor zorgen dat uiteindelijk de taal op internet weer gezuiverd wordt? Ik betwijfel het. Maar het zijn in ieder geval leuke hyves!


Tommy Hopstaken @ 10:06 | link |