Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

5.2.09

'Als hier daar is, is daar hier.'

Wanneer gebruik je nu 'dit' en wanneer 'dat'? En is het hierom of daarom? Een veelgestelde vraag met een makkelijk antwoord. Dankzij onze goede kindervrienden Bert en Ernie. 'Als hier hier is, is daar daar. Als hier daar is, is daar hier. ' Zo simpel is het.

Hier - dit - deze/Daar-die-dat
Het regeltje is vrij simpel. Als een object 'hier' is, gaat het om 'dit boek' en 'deze pen'. En als iets 'daar' is, is het 'dat boek' en 'die pen'. De keuze tussen 'dit' en 'dat' wordt bepaald door je eigen visie.

Datzelfde geldt voor woorden als 'hierom' en 'daarom'. Is iets dichtbij of ver af? Gaf je de argumenten vlak voordat je 'Hierom besluit ik naar huis te gaan.' of gaf je die al eerder in je verhaal?

En daarmee hebben Bert en Ernie precies het knelpunt van deze taalvraag te pakken. Zodra je perspectief verandert, wordt de keuze van je woorden anders. Immers: 'Als hier daar is, is daar hier. Als hier hier is, is daar daar.'

Wilt u meer antwoorden op taalvragen? Schrijf u dan in voor onze training Spelling en Taalvaardigheid op 9 april 2009.

Karin @ 14:43 | link |