Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

27.1.09

Wegens of vanwege?

Soms komen cursisten met schoolverhalen over taalregels. 'Ik heb vroeger op school altijd geleerd dat...' De meeste van die (veelal) fabels ken je op een gegeven moment. De tussen-n heeft niets met meervoud te maken en je kunt 'ik' en 'wij' prima in dezelfde tekst gebruiken (als je het goed doet). Maar zo af en toe duikt er ook een nieuw schoolverhaal op. Zo vertelde een cursist me dat ze vroeger had geleerd dat 'wegens' alleen bij personen gebruikt kon worden en 'vanwege' alleen bij zaken.

Is er eigenlijk een wezenlijk verschil tussen 'vanwege' en 'wegens', vroeg ik me toen af. Een klein onderzoek leert van niet. Volgens Onze Taal zijn ze meestal inwisselbaar. Soms moet je echter kiezen, vanwege de betekenis of de gebruikte uitdrukking. Deze gevallen zijn echter uitzonderlijk.

In gebruik doen beide woorden ook niet voor elkaar onder. 'Wegens' scoort rond de zeven miljoen hits en komt daarmee iets minder vaak voor dan 'vanwege' (bijna acht miljoen hits). Bovendien wisselen ze elkaar af in formuleringen: 'Huizen ontruimd wegens koolmonoxide' en 'Wijk afgezet vanwege gaslek' komen beide als krantenkoppen voor.

Daarmee is een nieuw schoolverhaal ontmaskerd. Kent u ook nog zo'n verhaal? Mail dan naar: info@hvds.nl.

Karin @ 14:02 | link |