Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

1.12.08

Kwaliteitsjournalistiek en laaggeletterdheid

De NRC heeft iedere zaterdag een rubriek De lezer schrijft / De krant antwoordt waarin de hoofdredacteur een lezersvraag beantwoordt. Afgelopen zaterdag (29 november) ging de lezersvraag over het taalgebruik in het nieuwe blad NRC Focus. Hier zou teveel managementjargon in voorkomen. Of dat zo is laat ik hier even in het midden, al heeft het blad wel een zeer hoog CEO-gehalte, wat net zo erg is als een hoog CO2-gehalte.

Van de hoofdredacteur
Maar het grappige is dat de hoofdredacteur in haar antwoord haar eigen ondefinieerbare NRC-jargon centraal stelt: 'Dit doen we vanuit het idee dat kwaliteitsjournalistiek, zoals wij die bedrijven, niet alleen voor een breed publiek, maar ook voor specifieke groepen interessant kan zijn.' Hatsjikidee, daar kan de lezer het mee doen.

Van de prinses
In de jaarlijkse uitgave Taalpeil, waarin de Taalunie de gezondheid van de Nederlandse taal beoordeelt, mag natuurlijk een stukje van prinses Laurentien niet ontbreken. Als voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven zet zij zich in voor de bestrijding van het analfabetisme. Maar het is zeer de vraag of de laaggeletterden, waar haar stichting zich voor inzet, haar tekst kunnen begrijpen: 'Taal maakt en raakt mensen en is de sleutel tot de wereld. Taal helpt ons om elkaar te begrijpen en anderen te bereiken. Maar om iemand ook echt te bereiken moeten wij niet alleen de boodschap zelf, maar juist ook de ontvanger van die boodschap kennen en begrijpen. Als wij dat centraal stellen in communicatie, volgt de keuze voor de juiste boodschap, taal en toon vanzelf.' Volgens mij is dit niet taalniveau A1 of B2, maar taalniveau C38.

Willem Hendrikx @ 06:39 | link |