Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

8.12.08

Corpus gebarentaal online
U staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar ook gebarentalen zijn echte talen, net als gesproken talen. Alle verschillende gebarentalen hebben hun eigen gebarenschat ('lexicon') en eigen grammatica. Nederlandse Gebarentaal, afgekort NGT, is de taal van de dovengemeenschap in Nederland. Vanaf vandaag staat het corpus NGT online, een schat aan gebareninformatie,via vele video’s toegankelijk voor iedereen.

Lastig onderzoek
Het onderzoek naar de gebarentaal die door doven in Nederland wordt gebruikt is rond 1980 op gang gekomen. Probleem hierbij is altijd het gebrek aan bronnen geweest: er is geen schrift voor gebarentaal, dus er zijn geen boeken of tijdschriften om te bestuderen. Er zijn ook geen televisieprogramma's in de Nederlandse Gebarentaal. Onderzoekers moesten dus zelf op zoek naar mensen die de Nederlandse Gebarentaal gebruikten en video-opnamen maken van hun gebaren.

Corpus
Het verwerken en analyseren van dit materiaal kost erg veel tijd en daarom konden deze onderzoekers vaak maar de gebaren van enkele doven onderzoeken. De video-opnamen die zij gemaakt hebben zijn niet gemakkelijk toegankelijk voor andere onderzoekers en de kwaliteit gaat snel achteruit. Daarom heeft de Radboud Universiteit uit Nijmegen nu een grote verzameling (een "corpus") digitale opnamen van goede kwaliteit gemaakt van de gebaren van een grote groep dove gebaarders in Nederland: het Corpus Nederlandse Gebarentaal.

Henri @ 15:41 | link |