Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

4.11.08

Zijn wij geborneerd?

Deze vraag moet ik helaas bevestigend beantwoorden en ik zal u uitleggen waarom. Sommige van onze cursisten zien onze trainers als echte taalvirtuosen, die op iedere taalvraag een antwoord hebben. Natuurlijk zijn ze dat ook, maar soms even niet, en dan wordt er naar kantoor gebeld voor extra ondersteuning.

Gisteren was het weer zover; een collega belde met de vraag wat nu precies 'geborneerd' betekent, ze had hierover een discussie met haar cursisten. Ik mompelde een vaag antwoord, het betekende iets negatiefs dat was duidelijk, ik heb het woord nog nooit in een positieve context waargenomen.

Dus toch maar even opzoeken. De betekenis is 'beperkt, begrensd, bekrompen'. En het woord is natuurlijk afkomstig uit het Frans, waarin 'borné' dezelfde betekenissen heeft, afkomstig van het werkwoord 'borner'.

U kunt het zich misschien niet voorstellen, maar ooit werden er in het Nederlands brieven geschreven, die meer Franse leenwoorden bevatten dan dat jeugdtaal op dit moment Engelse leenwoorden gebruikt. Uit deze tijd (18e en 19e eeuw) stammen deze Franse relicten in onze taal. Had ik nou toch maar eindexamen Frans gedaan.

Willem Hendrikx @ 00:30 | link |