Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

7.11.08

Vertrouw niemand onder de 30 (en daarboven ook niet…)

"50 Million Minds Diverted, Distracted, Devoured." Dat is de pakkende header van het boek van Mark Bauerlein: The Dumbest Generation, over jongeren in het internettijdperk. Hoezo dumbest? Dat zijn toch de kinderen die de wereld onder een muisklik hebben liggen?

Analfabeet
Not so, aldus Bauerlein. Ze lezen amper (een deel is zelfs functioneel analfabeet) en ze kopiëren en plakken kritiekloos allerlei onzin van elkaar. Bovendien missen ze het begrippenkader om de juistheid van uitspraken te kunnen beoordelen. Ze weten elementaire feiten niet te reproduceren, zoals de naam van hun president of de hoofdstad van hun land. Daarom Bauerleins uitspraak: vertrouw niemand onder de 30 (en vooral niet op het internet).

Palin
Maar het blote feit dat je ouder dan 30 bent, is ook geen garantie voor betrouwbaarheid… Zo bleek onlangs dat Sarah Palin niet wist dat Afrika een continent is, en dat ze dacht dat Zuid-Afrika een provincie van Afrika is. Verder wist ze niet wie de partners van de VS binnen de vrijhandelsorganisatie NAFTA zijn (Mexico en Canada). Het beste is dus om niemand te vertrouwen…

Erik @ 15:48 | link |