Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

13.11.08

Nieuwe letters

Sinterklaas komt eraan en de overheid krijgt nieuwe letters… Op 12 november is het nieuwe lettertype en logo voor de Rijksoverheid gepresenteerd. Het idee is dat een eenduidige presentatie van alle diensten van de Rijksoverheid zal zorgen voor meer herkenbaarheid en transparantie. Door het woud van logo's en huisstijlen zien burgers nu vaak door de bomen het bos niet meer.

De nieuwe huisstijl werkt volgens de overheid kostenbesparend. Maar voor het zo ver is, moeten er eerst miljoenen worden uitgegeven. Van briefpapier tot de belettering van auto's en van koffiekopjes tot websites, alle moet gerestyled worden.

Maar een heel ander punt is dat de nieuwe huisstijl zich beperkt tot de buitenkant. Een transparante en herkenbare overheid is veel meer gebaat bij heldere communicatie. Een eenduidige stijlgids voor de gehele overheid is nog toekomstmuziek. Om nog maar te zwijgen van stevige regels over zulke elementaire zaken als beantwoordingstermijnen. Voorlopig zijn de nieuwe letters dan ook niet meer dan een leuk Sinterklaascadeautje.

Zie http://www.communicatieplein.nl voor meer informatie over de nieuwe overheidsstijl.

Erik @ 15:30 | link |