Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

19.11.08

Draadloos internet in het heelal

De eerste 'w' van het WorldWideWeb kan binnenkort vervangen worden door de 's' van Space. De NASA heeft een succesvolle proef gedaan om ruimtevaartuigen en satellieten met de aarde te laten communiceren met behulp van internettechnologie.

Voor deze communicatie is een netwerk ontwikkeld met de mooie naam Disruption Tolerant Network. Voor de bijbehorende software tekende Vincent Cerf, de grootvader van het internet en bedenker van het TCP/IP-protocol. Voor de proef werden foto’s heen en weer gestuurd tussen de aarde en de Epoxi, een satelliet die op weg is naar de komeet Hartley.

We kunnen dus binnenkort via internet communiceren met onze vrienden op Mars. Dat doet me denken aan de eerste keer dat er een telefoonverbinding tot stand werd gebracht tussen Engeland en Afrika. Toen dit technologische hoogstandje in het Britse parlement werd gemeld, volgde luid applaus. Toen dat wegstierf, nam Churcill het woord. "Splendid", zei hij, "now what are we going to tell the Africans?"

Erik @ 15:55 | link |