Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

15.10.08

Statenvertaling wel online, maar als 'baksteentekst'

Literatuur- en taalonderzoek wordt steeds gemakkelijker...lijkt het. Gisteren was ik op zoek naar de oorsprong van een bekend Nederlands gezegde en dan kom je al gauw uit bij een van de belangrijkste bronnen van spreekwoorden en gezegden: de Statenbijbel. Op basis van deze tekst hebben dominees en predikanten honderden jaren lang Gods woord in het Nederlandse taalgeheugen 'geramd', en of dat altijd zo gemakkelijk ging als 'Gods woord in een ouderling' vraag ik me af. Maar het resultaat is er naar; we hoeven nooit meer om een spreekwoord of gezegde verlegen te zitten.

Sinds enige tijd staat de Statenbijbel als een van de grootste monumenten van de Nederlandse taal op internet: De Statenvertaling van 1637. Op zich fantastisch en alle lof, maar waarom zijn deze teksten niet voorzien van een geavanceerde zoekfunctie en opgemaakt voor gemakkelijke lezing vanaf het beeldscherm. Een gemiste kans.

Labels:


Willem Hendrikx @ 00:01 | link |