Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

18.10.08

Socialiseren...nieuwe bullshit?

Mijn kennis van het betere bullshitnederlands is onlangs weer uitgebreid. Een van mijn cursisten schreef (met een lachje om zijn mond):
"De kosten die gemoeid zijn met het herbeleggen van...., worden geschat op zo'n ... miljoen per jaar. De verwachting is dat deze kosten zullen worden gesocialiseerd".


Hij bedoelde hier met socialiseren dat iedere afnemer van het product enkele euro's extra op zijn nota gepresenteerd krijgt. Volgens hem is dit gebruikelijk jargon in de organisatie waar hij voor werkt.

Gemeenschap
Ik dacht te weten wat socialiseren betekende, maar nu kreeg ik er toch vraagtekens bij. In een online rijmwoordenboek vond ik echter als betekenis: "onder de gemeenschap brengen". En dat verklaart alles: je kunt katten, kinderen of je buren socialiseren, maar dus ook uitgaven en gemaakte kosten.

Het nieuwe socialisme
Een heel nieuw socialistisch wereldbeeld doemt nu voor me op. Na een diner in een restaurant: "Zullen we de rekening socialiseren?". Of de VVD-gedeputeerde van Noord-Holland, die verantwoordelijk is voor de verdampte 100 miljoen op een IJslandse bank: "We lossen de tekorten op door het bedrag te socialiseren".

Wat is bullshit toch lekker!

Willem Hendrikx @ 07:00 | link |