Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

2.10.08

Met taal vertel je meer dan je zegt

Onlangs las ik in een van de gratis kranten die ons land rijk is dat er een vrouwvriendelijke sterilisatiemethode is ontwikkeld. Hierbij wordt niks doorgeknipt,afgeknepen of verwijderd. Nee er wordt slechts een veertje in de eileiders geplaatst. Heel vrouwvriendelijk.

Maar wat vertelt dit bericht ons als we de kleine lettertje lezen? Associeer even mee. Het woord vrouwvriendelijk doet mij denken aan woorden als milieuvriendelijk, diervriendelijk, huidvriendelijk, gebruikersvriendelijk en ga zo maar door. En wat hebben die woorden met elkaar gemeen? Volgens mij allemaal dat ze vriendelijk zijn voor iets of iemand die zelf niet (goed) in staat is om te handelen. Een beter milieu begint immers niet bij zichzelf, maar bij een ander. Een dier is afhankelijk van zijn eigenaar, de huid behandelt niet, maar wordt behandeld en iemand begrijpt waarschijnlijk maar weinig van elektronica wanneer hij een gebruikersvriendelijk apparaat koopt. Welke extra betekenis het woord vrouwvriendelijk heeft, laat ik graag aan u over.

Het woord manvriendelijk ken ik overigens nog niet…

Sibylle @ 14:25 | link |