Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

3.10.08

Geld en vertrouwen

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De laatste week is het vertrouwen in de financiƫle sector in vliegende vaart vertrokken. Dat laat opnieuw zien hoe cruciaal transparante en eenduidige communicatie is in een situatie als deze.

Bij economie leer je prachtige formules te maken; mijn zoons hebben er op school een grafische rekenmachine voor nodig. Dat wekt de suggestie dat economie een harde wetenschap is. Maar in de praktijk blijkt economie vaak boterzacht te zijn. Een instelling die in de boeken alles op orde heeft, kan ten gronde gaan door gebrek aan vertrouwen.


Vertrouwenscrisis
De crisis rond Fortis is in essentie een vertrouwenscrisis. Gebrek aan vertrouwen zorgt ervoor dat spaarders hun tegoeden weghalen en aandeelhouders hun aandelen massaal in de verkoop gooien. Als het eenmaal zo ver is gekomen, is het tij moeilijk te keren. Maar het is tenenkrommend om de pogingen te zien die de Fortis-bestuurders ondernomen hebben. Aarzelend geneuzel, ongeloofwaardige geruststellingen, onvolledige informatie.

Psychologie
In plaats van een wisseling van topmannen had Fortis beter kunnen investeren in een stevige crisismanager met verstand van communicatie. Iemand die weet dat economie uiteindelijk een bijzonder tak van psychologie is.Erik @ 14:55 | link |