Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

25.7.08

Stijlfigurenparadijs

Als speechliefhebber zijn de Amerikaanse verkiezingen mooie tijden. Obama's speech in Berlijn was opnieuw een voorbeeld van goede speechschrijverij: een stijlfigurenparadijs. De kunst spat er vanaf. Dat komt niet in de laatste plaats door Obama zelf: een spreker die het kunstwerk met recht presenteert.

In de speech van Obama staat de tricola (klassieke drieslag) centraal. Bij deze stijlfiguur werken drie onderdelen toe naar een applaus. Hieronder de top 3 van juweeltjes uit Obama's speech. De volledige speech vindt u hier.

Nummer 3: Angsttricola
Maakte u zich nog geen zorgen over het klimaat? Dan zal de volgende zin daar vast verandering in brengen: "As we speak, cars in Boston and factories in Beijing are melting the ice caps in the Arctic, shrinking coastlines in the Atlantic, and bringing drought to farms from Kansas to Kenya."

Nummer 2: Climaxtricola
Weet u hoe hard er gevochten is voor vrijheid? Denk dan aan Berlijn, want: "This city, of all cities, knows the dream of freedom. And you know that the only reason we stand here tonight is because men and women from both of our nations came together to work, and struggle, and sacrifice for that better life."

Nummer 1: Boodschaptricola
"The walls between old allies on either side of the Atlantic cannot stand. The walls between the countries with the most and those with the least cannot stand. The walls between races and tribes; natives and immigrants; Christian and Muslim and Jew cannot stand. These now are the walls we must tear down."

Voor een complete uitleg van de constructies en de effecten moet u tot 1 augustus wachten. Dan gaat de site van Argumentatiecoach online. U kunt zich als speech- en argumentatiefan dan twee keer per week verheugen op tips, voorbeelden en speechanalyses.

Karin @ 09:27 | link |