Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

28.4.08

Gezocht: documentalist (m/v)

Soms heb je iemand nodig die je kan helpen bij het maken van documentatie: een handleiding bijvoorbeeld of een gebruiksaanwijzing of set van werkinstructies. En als je dan zelf niet iemand in huis hebt die dit kan, zou je op internet kunnen zoeken. Maar: hoe noem je zo'n persoon, iemand die documentatie maakt? Een 'documentalist' natuurlijk, denken velen nog steeds. Ten onrechte: volgens van Dale is een documentalist een 'functionaris voor documentatie'. Van zo'n omschrijving word je niet zo veel wijzer, maar als je verder zoekt, kom je er al gauw achter dat een documentalist iemand is die in bibliotheken of archieven werkt en daar opgeslagen documenten bestudeert en ontsluit.

Iemand die er zijn (of haar) werk van heeft gemaakt handleidingen en gebruiksaanwijzingen te maken, noemen we geen documentalist, maar een technisch schrijver of op zijn Engels 'technical writer'. Weet u voortaan ook waar u op moet zoeken! Maar u mag ons natuurlijk ook gewoon direct even bellen….

Paul @ 11:41 | link |