Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

27.3.08

Dodelijk gewond?

Een raadsel: is deze man dood of niet? En zo ja, is hij dan direct overleden?

"Voor een bekende Italiaanse stuntman, die een arbeidsongeval wilde naspelen, is de stunt uitgedraaid op een echt arbeidsongeval: hij raakte dodelijk gewond. Niccolò Ricci had de scène moeten spelen voor een ziekenhuisserie. In de scène stort de steiger in. Bij de val van vier verdiepingen heeft Ricci's hoofd waarschijnlijk een deel van de instortende steiger geraakt, zo meldde de krant Corriere della Sera vrijdag." (Volkskrant Banen)

Dodelijk gewond is een paradox. Iemand die gewond is, leeft immers nog. De term wordt regelmatig gebruikt om het verschil tussen 'op slag dood' en 'zeer gewond met de dood als gevolg' aan te geven. Maar soms lijkt iemand die dodelijk gewond is, op slag dood te zijn. Een dodelijk gewonde kan ook nog ontwaken uit de dood, alhoewel het in dit verhaal gaat om een mythisch figuur.

Kortom: er is veel onduidelijkheid over dodelijk gewond zijn. Voor mij is het een overbodige uitdrukking. Iemand is (zeer) ernstig of zwaar gewond, met daarbij een (zeer) groot risico op overlijden. Of iemand is overleden. Maar dodelijk gewond...

De man uit het voorbeeld blijkt overigens overleden. Of hij op slag dood was, is mij onbekend.

Karin @ 10:09 | link |