Hendrikx Van der Spek

Bureau voor bedrijfscommunicatie

Weblog

19.12.07

Groene of witte kerst?

In de drukke decembermaand draaien de HvdS-taaladviseurs overuren. En ook hier zijn de feestdagen alomtegenwoordig: Is het heel prettige kerstdagen of hele prettige kerstdagen? En schrijf je kerstdagen niet met een hoofdletter? En hoe zit het met kerstman en oud en nieuw?

Wat de eerste vraag betreft: in heel prettige kerstdagen is heel een bijwoord, en bijwoorden worden nooit verbogen – althans, niet in schrijftaal. En kerstdagen en kerstman schrijf je met een kleine letter, volgens zowel het Groene als het Witte Boekje.

Maar over kerst/Kerst zijn de twee spellinggidsen het niet eens: Groen spelt kerst, Wit spelt Kerst. Dat komt doordat het Witte Boekje namen van feestdagen vaker een hoofdletter geeft dan het Groene Boekje. Vandaar dat het Witte Boekje ook Oud en Nieuw spelt – een feestnaam die overigens ontbreekt in het Groene Boekje.

Hoe dan ook, de HvdS-taaladviseurs wensen u prettige kerstdagen, of ze nu groen of wit zijn.

Linda @ 13:46 | link |